25.08.2015

Olej z pachnotki, czyli o ulubieńcu ostatnich miesięcy

Dzisiaj opowiem Wam o ulubieńcu ostatnich miesięcy, który służy mi w codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Olej z pachnotki przeznaczony jest zarówno do skóry suchej, łuszczącej się, atopowej, wrażliwej, dojrzałej jak i tłustej ze skłonnością do zanieczyszczeń. Ma on szereg właściwości leczniczych. Moja skóra jest skórą dość problematyczną, choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest zupełnie odwrotnie. Bardzo łatwo ulega podrażnieniom, czy to na produkty spożywcze (głównie pszenica), czy składniki zwarte w kosmetykach. Jest skórą bardzo wrażliwą, ze skłonnością do atopii, dlatego też muszę zwracać szczególną uwagę na to jakich produktów używam do jej pielęgnacji. W moim przypadku najlepiej sprawdza zasada minimalizmu, im mniej kosmetyków nakładam na twarz, tym lepiej. Niebawem opowiem Wam o mojej aktualnej rutynie, zarówno tej porannej, jak i wieczornej. Póki co na stan skóry nie mogę narzekać, ma swoje gorsze i lepsze dni, ale tych drugich jest zdecydowanie więcej. Olej z pachnotki z pewnością przyczynił się do wielu pozytywnych zmian o których napiszę Wam poniżej. 


Obietnice producenta

Olej stosowany zarówno przy skórze suchej, łuszczącej się, atopowej, wrażliwej, dojrzałej jak i tłustej ze skłonnością do zanieczyszczeń. Olej z pachnotki działa łagodząco na podrażnioną i swędzącą skórę. Nawilża skórę, podnosi jej elastyczność i regeneruje ją. Podnosi zdolności obronne skóry. Ułatwia przebieg egzemy atopowej - uśmierza boleść, przynosi ulgę od swędzenia i zaczerwienienia, polecany przy uczulonej, suchej i łuszczącej się skóry. Ze względu na silne właściwości odkażające polecany także dla skóry skłonnej do podrażnień, trądzikowej, tłustej i mieszanej.

Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. 

Dostępność

Swój olej zamówiłam na stronie sklepu Zrób Sobie Krem. Cena to 6,99 zł / 30 ml. 

Skład 

Perilla Frutescens (Perilla) Seed Oil

Olej z Pachnotki zawiera wysoką koncentrację bardzo cennego kwasu tłuszczowego α-linolenowego (ALA) zaliczanego do grupy Ω-3. , kwasu linolowego (LA) zaliczanego do grupy Ω-6 i kwasu olejowego zaliczanego do grupy Ω-9. W oleju tym jest także znacząca ilość flawonoidów i antocyjanów. Kwas rozmarynowy, luteolin, chrysoeriol, kwercetyna, katechina i apigenin to tylko kilka związków fenolowych występujących w oleju z pachnotki.

Wymienione powyżej związki fenolowe działają na skórę przeciwutleniajaco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, promieniochronnie, przeciwalergicznie, ochronnie na ścianki naczyń krwionośnych, a także wpływają na aktywność wielu enzymów. Badania wykazały, że olej z pachnotki działa hamująco na rozwój Propionibacterium acnes - bakterii wywołującej trądzik młodzieńczy.
Kwasy tłuszczowe ALA i LA charakteryzują się szczególnie korzystnym oddziaływaniem na skórę. Działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia, pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łącznej. Olej z pachnotki przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych, działają przeciwzaskórnikowo. Wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększając elastyczność i jędrność skóry oraz redukując zmarszczki. Zwalcza zaburzenia w metabolizmie tłuszczów spowodowane brakiem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Moja opinia

Olej zamówiłam z czystej ciekawości. Zachęcił mnie bardzo bogaty opis. Chciałam się przekonać na własnej skórze czy ma on przełożenie w działaniu. Olej stosuję regularnie od końca maja. Zazwyczaj nakładam go codziennie na noc, choć zdarza mi się sięgać też po inne produkty, zwłaszcza jeśli moja skóra jest mocniej przesuszona. Olej zamknięty jest w małej, poręcznej buteleczce z nakrętką. Do wyboru mamy trzy pojemności - 30 ml (6,99 zł), 60 ml (13,98 zł) i 115 ml ( 25,86 zł). Ja na próbę zamówiłam najmniejszą. Konsystencja jak na tego typu produkt przystało jest oleista, dosyć rzadka, olej stosunkowo szybko wchłania się w skórę. Jest koloru jasnożółtego. Zapach jak dla mnie jest bardzo przyjemny. Po opisach spodziewałam się, że będzie to coś odstraszającego, jednak jest zupełnie inaczej. Kojarzy mi się z ziołową herbatą, jest świeży, delikatny. Olej bardzo zaskoczył mnie swoim działaniem. Bardzo szybko zauważyłam poprawę stanu skóry, bo już po pierwszych kilku użyciach. Skóra była widocznie rozjaśniona, jednolita, miękka i bardzo gładka. Olej genialnie łagodzi podrażnienia, zaleczył mi kilka zmian, których nie mogłam się pozbyć nawet za pomocą maści sterydowej! Jest idealny do codziennego użytku. Delikatnie nawilża skórę, jeśli jednak jest bardzo przesuszona potrzebuję użyć czegoś mocniejszego, bo sam olej jest niewystarczający. Lepiej w tym przypadku sprawdza się u mnie olej arganowy. Pachnotka nie zapycha, świetnie sprawdzi się w przypadku cer wrażliwych, atopowych i trądzikowych. Jeśli jesteście posiadaczkami podobnej cery do mojej koniecznie wypróbujcie olej z pachnotki. Dla mnie na chwilę obecną jest to pozycja obowiązkowa. 

Plusy:
- rozjaśnia skórę
- poprawia koloryt
- ujednolica
- zmiękcza
- wygładza
- łagodzi podrażnienia
- delikatnie nawilża
- nie zapycha
- przyjemnie pachnie
- bardzo wydajny
- dosyć szybko się wchłania

Minusy:
- w przypadku mocno przesuszonej skóry nawilżanie jest niewystarczające

Ocena: 4+/5

Używałyście oleju z pachnotki? 

Pozdrawiam!

10 komentarzy:

  1. Pomyślałam: "nigdy o nim nie słyszałam", a tu nagle nazwa "perilla" i od razu skojarzyłam, że taką nazwą nosi nowy olejek od Evree, który niedawno kupiłam ;) Tym bardziej nie mogę się doczekać pierwszego użycia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęciłaś mnie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oleje uwielbiam ale o tym czytam po raz pierwszy :) Najlepszy jaki dotąd miałam to był olej śliwkowy. Miał piękny marcepanowy zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie, że rozjaśnia skórę i poprawia koloryt, u mnie by się na pewno przydało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz się z nim spotykam. Mógłby się u mnie sprawdzić skoro nadaje się również do tłustej cery:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie używałam tego oleju, po recenzji widzę że nic tylko próbować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O bardzo, bardzo go chcę, idę zajrzeć, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...